"Ti på Taket"

Irene Tillungs bestillingsverk fra Vossajazz 2021

Kolben Kulturhus - 6. april 2022

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2022 

 

Irene Tillungs bestillingsverk «Ti på Taket» ble urframført under Vossajazz 2021, og i april mottok hun den prestisjetunge Vossajazz-prisen for 2022. Det er Vestland fylkeskommune står bak prisen som er på kr 50.000 i tillegg til et trykk av årets Vossajazz-plakat, laget av festivalkunstner Sveinung Iversen.

3kkspilltroll var tilstede på konsert nr. 3 med bestillingsverket i Kolben Kulturhus på Kolbotn, Akershus der det også ble gjort opptak til et planlagt livealbum. 

Frilansmusikeren , komponisten og arrangøren Irene Tillung er selv fra Voss og begynte faktisk på torader, men gikk over til trekkspill. Musikkmiljøet på Voss i hennes unge år var ekstremt inspirerende og hun vil gjerne rette en takk til sin lærer Olav Ullestad. Irene var nr. 13 av hans elever som tok videre utdanning på klassisk trekkspill. Irene havnet i Oslo på Norges Musikkhøgskole (NMH) med Jon Faukstad som lærer og var på utveksling ett år i København. Der hadde hun James Crabb og Geir Draugsvoll som lærere. Draugsvoll er faktisk også fra Voss. I København spilte hun for det meste samtidsmusikk, men folkemusikken var i bakhodet og hun har aldri sluppet tak i den selv om hun aldri egentlig var i folkemusikkmiljøet på Voss. På NMH traff hun Åshild Vetrhus (folkesang) og Jorun Marie Kvernberg (fele/hardingfele) og de dannet trioen Tindra. Trioen spiller tradisjonell folkemusikk og egenkomponert musikk med utgangspunkt i den norske folkemusikken.

 

«Ti på Taket» startet allerede i 2015/2016 som en trio med trekkspill, trommer og cello. Etter hvert ble trioen utvidet med strykere og det «ballet på seg» med flere instrumenter. Tanken var at det i utgangpunktet skulle være et prosjektorkester til et nullkompromiss-prosjekt. I 2017 ble det faktisk plate og siden Mathias Eick (trompet) ville gjerne være produsent, kunne han jo like gjerne være med han også.

 

Irene er selv en av de ti musikerne i «Ti på Taket», og de ni andre er musikere fra toppsjiktet innen folkemusikk, jazz og klassisk musikk. Årets Vossajazz-prisvinner har også skrevet teatermusikk, vært studiomusiker, laget filmmusikk og turnert over store deler av verden.

 

Vi gratulerer Irene Tillung med prisen!

 

Irene Tillung - med sin PIGINI mod. SIRIUS KYMA convertor

 

Tittelsporene på bestillingsverket:

Alm

Intro Sprakje

Sprakje

1942

Skimring

Utve

Ragg

Veld

Intro Bork

Bork

Heidring

 

 

Medvirkende:

Erik Sollid (hardingfele)

Erlend Aastad Viken (piano)

Irene Tillung (trekkspill/accordina)

Juhani Silvola (gitar)

Kaja Fjellberg Pettersen (cello)

Lise Sørensen Voldsdal (fiolin)

Pål Hausken (trommer/perkusjon)

Ragnhild Lien (fiolin)

Sondre Meisfjord (kontrabass)

Tore Brunborg (saksofon)

 

Folkemusikktimen - IreneTillung om sitt bestillingsverk på NrK radio - program fra 31.10.2021

 

 

 

 

 

 

 
     

 

Juhani Silvola (gitar) - Tore Brunborg (saksofon)

 

Sondre Meisfjord (kontrabass) - Juhani Silvola (gitar)

 

Pål Hausken (trommer/perkusjon) - Sondre Meisfjord (kontrabass)

 

 

 
     

 

Irene Tillung (accordina)