NM på trekkspill og durspill 2022

Storefjell Resort Hotel

30. juni - 3. juli 2022

Alle foto og tekst: © fo2:2ne  © fo2:r2 © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2022 

 

NM-programmet 2022

Resultatliste

 

Gratulerer nok en gang til Malm trekkspillklubb! Gull i klasse G1 - Gammeldans klubb/orkester. I tillegg vant de Superfinalen i gammeldans og fikk for tredje gang napp i vandrepokalen, og dermed får de den til odel og eie!

 

 

Se flere bilder her fra noen av klassene:

>> Åpningskonsert

>> D1 - Duetter to trekkspill t.o.m. 14 år

>> G1 - Gammeldans klubb/orkester

>> G2 - Gammeldans grupper

>> U - Underholdningsmusikk

 

 

Fikk du ikke deltatt på årets NM på Storefjell?

Da har du en mulighet til å ta en kikk her på YouTube.

TV1 Øst var tilstede og gjorde produksjon av utvalgte deler.

 

NM på trekkspill og durspill 2022 - del 1

NM på trekkspill og durspill 2022 - del 2

 

 

Da NM var avviklet i 2019 på  Storefjell Resort Hotel, var det bestemt at arrangementet skulle gå av stabelen der også i 2020. Slik ble det jo ikke…- , men siste helg i juni 2022 kunne Norske Trekkspilleres Landsforbund (NTL) omsider nok en gang ønske velkommen til et «normalt» NM på trekkspill og durspill til fjells - helt uten covid-19 restriksjoner.

Hotellet var så godt som helt fylt opp, selv om NTL nok gjerne skulle sett at det var flere som var med i konkurransene. Arrangementet kolliderte i år også med Landskappleiken selv om dette neppe er hovedårsaken.

 

Trekkspilleren Radu Ratoi fra Moldova holdt en fabelaktig konsert torsdagskvelden. Han kan skilte med topplasseringer i de fleste nasjonale og internasjonale konkurranser de siste årene – deriblant Coupe Mondiale 2018 - YouTube video. I forkant av konserten holdt han også en Masterclass.

 

Radu Ratoi

 

Radu Ratoi

 

Radu Ratoi

 

Storefjell Resort Hotel la nok en gang til rette for at musikere og gjester skulle få et trivelig opphold sammen til fjells. Storefjell Sæterhotell ble bygget av Gunhild og Knut Nibstad i 1930 og startet med tretti sengeplasser. I 1956 overtok Gerd og Andres Nibstad driften av hotellet. De drev og videreutviklet stedet til de overlot driften til barna på slutten av åttitallet. De fire brødrene Knut, Hans, Arne og Lars har videreført de stolte familietradisjonene - og ikke minst trekkspilltradisjonene. På åpningskonserten spilte Lars Nibstad sammen med nevøene Simen og Andreas (som også i dag er å finne bak skranken i resepsjonen) på torader. Dansespillingen på kveldene ble blant annet besørget av Sigmunds orkester, Happy Skvett og Sturla Eide med band. Før premieutdelingen på lørdag var en av programpostene «Tett på Sigmund Sæther». Den trivelige trønderen har i gammeldanssammenheng skapt en egen «Sigmund-stil» og han fremførte smakebiter fra sitt brede repertoar både sammen med orkesteret og solo.

Årets komp-pris gikk til Darian Leergaard (bass), Adrian Kiss (trommer) og Trond Bull Hansen (gitar) i Moss Spellemannskompani.

Steinar Eriksen fra Ringerike fikk årets dommerpris. Et prosjektorkester med basis i Ringerike Trekkspillklubb var dannet for å fremføre hans nykomponerte suite i 4 satser i underholdningsklassen «Son of a bitch»: 1. sats «Introduction», 2. sats «Cheers and Joy», 3. sats «Un poco argentine» og 4. sats «Crazy on March». I orkesteret hadde han også med andre instrumenter som fløyte, perkusjon og strykere.

Det ble Malm Trekkspillklubb som vant Superfinalen i gammeldans nok en gang. Dermed fikk de napp i vandrepokalen for 3. gang og får den til odel og eie samt en pengepremie.

Viljar Selnes Berqvam fra Sandefjord fikk årets stipend på kr 5.000 fra Ottar E. Akres legat. Han vant både yngste solistklasse (S1) samt klassen for duetter to trekkspill t.o.m. 14 år (D1) sammen med sin duettpartner Daniel Gran.

 

Oskar Svendsrud/Mikkel Arntzen Oma, Oslo - 1. plass 108 poeng - klasse D2 - Duetter to trekkspill f.o.m. 15 år

 

Premieutdeling - Trekkspillorkesteret Fisarmoniske - 1. plass 117 poeng - klasse J - junior orkester

 

Premieutdeling - klasse S3 - Trekkspill solist 15-17 år: Oskar Svendsrud, Oslo (t.h.) - 1. plass 124 poeng.

Reidar Næss, Færder - 2. plass 112 poeng

 

Premieutdeling - klasse S1 - Trekkspill solist t.o.m. 11 år - 12 deltakere

 

Premieutdeling - klasse S1 - Trekkspill solist t.o.m. 11 år - 12 deltakere

 

Premieutdeling - klasse S1 - Trekkspill solist t.o.m. 11 år - 12 deltakere

 

Moss Spellemannskompani øvde og underholdt på takterrassen

 

Vi har inntrykk av at deltakerne og deres familier koste seg under oppholdet. For de som ville ha et avbrekk fra musikken, var det flere som tok seg en tur i svømmehallen eller gikk en tur for å nyte naturen. Noen dristet seg også til å øve og buskspille ute på takterrassen selv om det nok var i kjøligste laget. Hver kveld var det dansespilling i Salongen og både unge og gamle fikk svingt seg.

Hvor NM 2023 skal avholdes vites i skrivende stund ikke.

 

Moss Trekkspillorkester spilte til dans

 

Sigmunds orkester spilte til dans: F.v. Øivind Farmen (trekkspill), Sigmund Sæther (trekkspill), Kai (trommer), Pål Steinar Flakne (bass)

 

Happy Skvett spilte til dans

 

Happy Skvett dro også igang buskspill der det var fritt frem og henge seg på

 

Happy Skvett dro også igang buskspill der det var fritt frem og henge seg på

 

Odd Arne Halaas, leder i Norske Trekkspilleres Landsforbund - gledet seg stort over å kunne arrangere et "normalt" norgesmesterskap igjen.

 

3KKSPILLTROLL hadde salgsutstilling der Bugaris nye modell G1 ble fokus - antakelig det beste standardtrekkspilet med cassotto som kan oppdrives i Castelfidardo - fremstilt av massivt, edelt treverk (ikke som vanlig kryssfinér), og et nyutviklet feste av stemmestokkene. Dette sammen med at stemmene, som er spesielt fremstilt for Bugari, er skrudd enkeltvis direkte på stemmestokken, gjør klangen særdeles fyldig og dynamisk. Om det spilles pianissimo/piano eller forte/fortissimo så vil lydkvalitet eller frekvens ikke endres.

 

3KKSPILLTROLL hadde stor salgsutstilling

 

Årets NM-dommere:

Ingunn Bjørgo (Asker/Valdres)

Øivind Farmen (Sandefjord/Selbu)

Knut Haseth (Trondheim)

Lena Rist-Larsen (Asker)

Øyvind Sandum (Lalm,Vågå)

Håvard Svendsrud (Modum/Oslo)

Erik Bergene (Grue/Lillestrøm)

Sigmund Sæther (Selbu)

 

Våre tidligere NM-reportasjer:

NM 2002 - Hønefoss

NM 2003 - Tromsø

NM 2004 - Malm

NM 2005 - Lillehammer

NM 2007 - Bø i Telemark

NM 2011 - Skien

NM 2013 - Asker

NM 2016 - Asker

NM 2017 - Skien

NM 2018 - Storefjell

NM 2019 - Storefjell