Trekkspillkonsert på Norges Musikkhøgskole

15. april 2013

 
Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2001-2013

 

 

 

Det er for tiden 11 studenter på trekkspill/akkordeon/bandoneon på Norges musikkhøgskole: Ole Nilssen og Mads Odde går på folkemusikk bachelor, Marius Berglund og Andreas Angell går på klassisk bachelor (også Kristina Bjørdal som for tiden er på utveksling i København), Åsbjørg Ryeng og Andreas Rokseth studerer bandoneon bachelor, Almir Meskovic og Ida Løvli Hidle går på klassisk master, Grzegorz Miszczyszyn på diplom og Evelina Petrova på jazz master. For tiden underviser både Frode Haltli, Erik Bergene, Jon Faukstad og Per Arne Glorvigen på musikkhøgskolen.

 

Erik Bergene slo innledningsvis fast at «trekkspill er et tøyelig begrep» - ikke bare rent fysisk, men også genre-messig.

 

Mandag 15. april  var det studentkonsert hvor et bredt spekter av det som spilles på trekkspill ble presentert. Førstemann ut var Andreas Angell som fremførte «Vinterskisser» av Anatolij Kusjakov. Andreas er på sitt andre år i studiet og ble etterfulgt av «ferskingen» Marius Berglund. Han spilte skandinavisk musikk representert ved 2. sats fra «Sonatina Piccola» Av Torbjørn Lundquist og «Spitfire» av Toralf Tollefsen.

 

 

 

 

 

 

 

Erik Bergene ønsket velkommen og slo innledningsvis fast at «trekkspill er et tøyelig begrep» - ikke bare rent fysisk, men også genre-messig.

 

Andreas Angell    

 

Marius Berglund    

 

Marius Berglund    

 

Mads Erik Odde    

 

Ole Nilssen    

 

 

 

 

 

 

Duo: Mads Erik Odde og Ole Nilssen

 

 

Fra det «klassiske» beveget man seg nå videre til det «folkelige». Mads Erik Odde trakterte trekkspillet med stor sikkerhet igjennom «Pirunpolska» - arrangert av finske Matti Rantanen og Ole Nilssen på trerader hadde «Lille Ole» av Tom Willy Rustad på repertoaret. De fremførte sammen på kromatiske trekkspill duetten «Orfeum Intermezzo» av Chr. Liebak.

 

Etter en passende pause hvor de omtrent 40 fremmøtte fikk minglet – det er også viktig ;-) - beveget vi oss vekk fra Norden og til Sør-Amerika – ihvertfall musikalsk. Andreas Rokseth var først ut med sitt bandoneon og komposisjonen «El dia que me quieras» (Den dagen du meg elsket) av Carlos Gardel i et arrangement av Nestor Marconi ble fremført med stor innlevelse. Det skulle bli mer musikk fremført på bandoneon og Åsbjørg Ryeng formidlet Eduaro Arolas «El Marne». Dette er en elv i Frankrike og melodien illusterer et slag som sto der under 1. verdenskrig.

 

Bosniske Almir Meskovic hadde en «Revelation» (Åpenbaring) av Sergej Voitenko til oss, og det åpenbarte seg en fantastisk innlevelse fra hans side.

 

Kveldens siste presentasjon var ved russiske Evelina Petrova som er masterstudent på jazz. Hun hadde med seg et prosjektorkester som kombinerer klassisk, folkemusikk og jazz. Interessant.

 

Følg med, det kommer mer fra NMH – det er vi sikre på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Andreas Rokseth

 

Andreas Rokseth    

 

Åsbjørg Ryeng    

 

 

 

 

 

Almir Meskovic

 

 

 

 

 

 

Evelina Petrova (t.v.) med sitt prosjektorkester F.v.: Haakon Aase (fiolin), Paula Cuesta Redondo (cello), Sarah-Jane Summers (bratsj), Laura Ellestad (hardingfele)